fbpx

Uspješno završen projekt „Pokrenimo i ohrabrimo potrebite“

Srpska pravoslavna crkvena opština u Zagrebu terenskim obilascima potrebitih u Zagrebu uspješno je okončala projekt „Pokrenimo i ohrabrimo potrebite“, koji je u proteklih 18 mjeseci realizirala u suradnji sa Srpskim privrednim društvom Privrednik.

Zahvaljujući projektu, predstavnici zagrebačke Crkvene opštine i Privrednika stekli su vrijedna znanja i iskustva iz oblasti poticanja i organiziranja redovnih volonterskih aktivnosti, prikupljanja sredstava i financijskog upravljanja, ali i reagiranja u kriznim situacijama.

U sprovođenju posljednje aktivnosti – terenskog mapiranja pojedinih članova zajednice i njihovih potreba, učešće je uzelo i deset volontera, mahom učenika Srpske pravoslavne Opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković. Oni su, predvođeni sveštenicima i đakonima zagrebačke crkvene opštine, tokom deset dana obilazili 80 naših sugrađana, noseći im darove u vidu prehrambenih namirnica. U razgovorima sa korisnicima pomoći, volonteri su upoznavali potrebe, probleme i izazove sa kojima se oni svakodnevno susreću. Pružali su im riječi ohrabrenja i pozivali da se i oni koji mogu uključe u volonterske aktivnosti, kako bi se pokrenuli i bili potaknuti na pozitivne promjene u svom životu. Na osnovu podataka dobivenim s terena, Crkvena opština Zagreb unaprijedit će svoje dosadašnje karitativne djelatnosti jer će, zahvaljujući detaljnijim podacima o potrebitima, moći da im pomaže individualnim pristupom, odgovarajući na potrebe svakog pojedinca, u mjeri svojih mogućnosti.

Učenici Srpske pravoslavne Opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković pomogli su realizaciju projekta svojim proaktivnim razmišljanjem i prijedlozima, ali i vrijednim obilaskom najugroženijih u svim zagrebačkim kvartovima. Dobrim raspoloženjem pomogli su da se projekt dovede do kraja u pozitivnoj i nadahnutoj atmosferi. Inače, većini volontera koji su sudjelovali u mapiranju ovo nije prvo iskustvo volontiranja, budući da učenici Gimnazije godinama već aktivno sudjeluju u pripremi obroka za potrebite koje organizira Franjevački samostan Svetog Antuna, smješten nedaleko od Gimnazije.

Budući da terenski timovi prilikom obilazaka mnoge nisu zatekli kod kuće, s ovom aktivnošću će se u manjem intenzitetu nastaviti i u danima koji slijede. Svi koji imaju potrebu, bilo da su ranije koristili humanitarnu pomoć ili ne, mogu se javiti đakonu Aleksandru Lukiću na broj telefona 091/1111783.

Projekt „Pokrenimo i ohrabrimo potrebite“ financirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva putem Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice. Vrijednost projekta iznosila je 495.337,63 kuna.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.