fbpx

Povrat Privrednikove imovine

Imovina nam do danas nije vraćena.

Naši osnivači ostavili su budućim generacijama neizbrisive i neporecive materijalne dokaze svog dobročinstva i filantropije kao što su palače, zgrade, kuće u mnogim gradovima i mjestima Hrvatske. Tako su stvorili jednu od najvećih zadužbina na ovim prostorima za školovanje talentirane i istovremeno siromašne djece i omladine.
Djelo naših osnivača uistinu je grandiozno. Svi su založili bar dio svoje imovine, neki su žrtvovati svoju slobodu suprotstavivši se nehumanim režimima, neki su i stradali.

Zahvaljujući našim osnivačima svu svoju imovinu stekli smo u vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine SHS/Jugoslavije.
Početkom Drugog svjetskog rata pod okriljem i na poticaj ustaškog režima imovina nam je devastirana, a kasnije i uzurpirana i opljačkana. Nakon rata jugoslavenske komunističke vlasti nam zabranjuju sve aktivnosti i svu našu imovinu nacionaliziraju. Dio imovine ide pod upravu lokalnih vlasti, a manji dio prelazi u vlasništvo Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Nakon uspostavljanja samostalne hrvatske države dijelovi naših zgrada rasprodani su kao stanovi, a i mnogi su iskoristili pogodnu priliku tranzicije uzurpirajući i otimajući ono što se i dalje definiralo kao “društveno vlasništvo”. Sredinom 1990-ih predali smo zahtjev za povrat naše cjelokupne imovine u Hrvatskoj. Stipendirajući učenike i studente i dalje stvaramo generacije obrazovanih mladih ljudi koji će doprinositi cjelokupnom društvenom napretku i razvoju.
Nažalost, do danas smo uspjeli identificirati samo dio izgubljene imovine. Vrijeme je učinilo svoje.

Privrednikov dom, Zagreb

Zgrada u Preradovićevoj ulici br. 18, u kojoj se danas nalazi naše sjedište, kupljena je 1907. godine.

Bačićeva palača u Zagrebu

Na uglu Berislavićeve ulice br. 4 i Gajeve br. 15, nedaleko od Privrednikovog doma, nalazi se Bačićeva palača. Ovu dvokatnica darovali su Lazar Bačić i njegova supruga Dragica 1921. godine.

Daruvar

U ulici Bana Jelačića br. 2 i 4 nalazi se zgrada koju su nam ostavili Isidor i Hristina Dobrović temeljem zakladnog pisma iz 1911. godine.

Rijeka

Oporučni nasljednici smo zgrade u ulici Braće Branchetti br. 81. Naime, ugledni riječki trgovac Stevan Georgijević 1927. godine oporučno ostavlja ovu zgradu za ”podizanje srpskog podmlatka”.

Slavonski Brod

Oporukom smo stekli vlasništvo na dvije zgrade. Trgovac Joco Lacković je ostavio zgradu na Trgu pobjede br. 29 (na slici), a Simo Lazarević u ulici dr. Vlatka Mačeka br. 17.

Drugi gradovi

Naslijedili smo nekretnine i u još pet gradova. U Pakracu, na Trgu bana Jelačića 18, trgovac Đuro Jagnjić 1933. godine ostavio nam je kuću. Isto tako, u Osijeku, Krstova 48, 1928. kuću je ostavila Jelisaveta Gavrilović. U Vinkovcima nekretninu je oporučila Katica Ivošević. U Karlovcu 1914. kuću ostavlja Jovan V. Barak. U Gospiću, u ulici Ante Starčevića 70 (na slici), kuću je ostavila Jelena Kangrga 1938. godine.

Zaključak hrvatske vlade

Nakon dugogodišnjih razgovora i na preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vlada Republike Hrvatske je donijela Zaključak u kojem stoji:

1. Prihvatili su informaciju o našem zahtjevu i dosadašnjem toku postupka prijenosa prava vlasništva nekretnina bez naknade, prema kojoj smo spremni odustati od postupaka za povrat oduzete imovine koji se vode u Zagrebu za kompleks od tri  zgrade i dvorišta u Preradovićevoj 18, kao i zgrade i dvorište u Gajevoj 15/Berislavićevoj 4.
2. Ako se utvrdi pravo vlasništva Republike Hrvatske na ovim nekretninama, Vlada će donijeti daljnju odluku o našem zahtjevu o prijenosu prava vlasništva uvažavajući preporuku Ministarstva kao i značaj našega rada i svih drugih aktivnosti na području znanosti i obrazovanja odnosno sveukupan doprinos općedruštvenom napretku i prosperitetu.

Vlada je Zaključak usvojila na svojoj sjednici 7. 10. 2015. godine.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.