fbpx

Dobrotvorne likovne kolonije

Umjetnici stvaraju kako bi pomogli učenicima i studentima u školovanju.

Živimo u vremenu u kojem smo bombardirani vizualnim. Slikarstvo i fotografija kao mediji postali su mnogo dostupniji razvojem novih tehnologija. Danas je vizualna komunikacija sveprisutna, što velikom produkcijom slika i fotografija dovodi do pada umjetničkog. Međutim, ovo govori i o iskonskoj potrebi čovjeka da stvara, neovisno o tome je li profesionalac ili amater.

Od samih početaka, mi kao organizacija, veliku smo pažnju davali prosvjećivanju naših stipendista i članova, ali i zajednice u kojoj djelujemo. Okupljajući akademske slikare i profesionalne fotografe želimo ih bolje upoznati s našom ulogom u zajednici, kao i značajem njihovog doprinosa onima kojima je to potrebno.

Umjetnička djela koja su nastala na našim kolonijama ili su nam donirana možete kupiti na našim dobrotvornim aukcijama ili direktnom prodajom. Cjelokupni iznos od prodaje umjetničkih djela namijenjen je za stipendiranje učenika i studenata. Pored toga što ćete ukrasiti svoj prostor vrijednim umjetničkim djelima, u isto vrijeme pomažete školovanje talentiranih mladih ljudi.

Kolonija na Kordunu

Gornji Budački na Kordunu rodno je mjesto Vladimira Matijevića, našeg utemeljitelja i osnivača. Ovdje se na međunarodnoj likovnoj koloniji svake godine okupi dvadesetak slikara koji na koloniji nastala djela doniraju za stipendiranje učenika i studenata. Također, ovom kolonijom skrećemo pažnju javnosti na prekrasne prirodne ljepote i turistički potencijal Korduna.

Kolonija u Čonoplji

U ovom vojvođanskom selu nadomak Sombora naši prijatelji iz Kulturno-umetničkog društva ”Vuk Karadžić” tradicionalno okupljaju 30-ak vrhunskih slikara koji sva nastala djela na ovoj koloniji poklanjaju za stipendije. Čonoplju su poslije Drugog svjetskog rata naselili Kordunaši koji su ostali bez svojih domova. Unatoč godinama i vremenu ostali su veoma vezani za svoj zavičaj i žele dati svoj doprinos mladim Kordunašima.

Aukcija u Zagrebu

Djela nastala na likovnim kolonijama kao i donirane umjetničke fotografije prodaju se na dobrotvornim aukcijama koje organiziramo u Privrednikovom domu. Prihod od prodaje velik je i značajan udio u godišnjem fondu za stipendiranje učenika i studenata.

Pogledajte kratki film snimljen na jednoj od Privrednikovih kolonija posvećenih Vladimiru Matijeviću. 

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.