fbpx

Kroz tri vijeka

Društvo koje će postati jedna od najznačajnijih srpskih organizacija u Austro-Ugarskoj, kasnije i u Kraljevini Jugoslaviji, postavljeno je prema ideji Vladimira Matijevića, jednog od najvećih filantropa na našim prostorima. Mi danas tu organizaciju vodimo istim putem koji su utrli naši osnivači.

1 — XIX. vijek

Iako smo se pokrenuli 1897. godine, sama vizija i svrha naše organizacije sazrijevala je godinama prije toga. I to kod uglednih zagrebačkih Srba poduzetnika iz toga vremena, a prije svih kod Vladimira Matijevića, uglednog i uspješnog zagrebačkog trgovca i bankara.

2 — XX. vijek

Kroz ovo stoljeće prošli smo s najvećim uspjesima i doživjeli smo najteže trenutke. Tri puta smo zabranjivani, ali isto toliko puta obnavljali naš rad. Najteže je bilo kada su uz zabranu našeg rada oduzimali i nacionalizirali i svu našu imovinu. I opet, uspjeli smo obnoviti naš rad, ali tek mnogo godina kasnije.

3 — XXI. vijek

U današnje vrijeme idemo duboko ukorijenjeni i oslonjeni na naše tradicionalne stupove aktivnosti, ali dobro prilagođeni modernom vremenu i trendovima. I dalje stipendiramo učenike i studente, okupljamo slobodne ljude dobre volje te informiramo našu zajednicu.

XIX. vijek

Osnovani smo 23. 9. 1897. godine u Zagrebu. Istog dana zbrinut je i naš prvi pitomac.

XX. vijek

U najuspješnijim godinama, 1920-ih i 1930-ih, zbrinjavali smo i po hiljadu pitomaca godišnje. Ipak, komunisti su nas zabranili nakon 1945., a obnovili smo rad 1993. godine.

XXI. vijek

U drugoj polovici 2000-ih počinjemo značajnije djelovati u zajednici. Prvi broj našeg lista izdali smo 2007., dok smo prve stipendije podijelili 2009. godine. Poslije toga bilježimo konstantan razvoj ovih aktivnosti i širimo svoje djelovanje.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.