fbpx

Privrednikov dom

Naše sjedište od 1907. godine

Lokacija

Zgrada i dvorišni kompleks nalaze se u samom centru Zagreba, u Preradovićevoj br. 18.

Izgradnja

1875. godine podignuta je ulična zgrada po projektu uglednog zagrebačkog arhitekta Janka Jambrišaka.

Prva nekretnina

Zgrada je kupljena 1907. godine i time je postala prva nekretnina u našem vlasništvu.

Ćirilični natpis

Godinama na pročelju ulične zgrade stajao je ćirilični natpis ”Privrednikov dom”.

Smještaj pitomaca

Ulična zgrada je do 1941. godine služila i za smještaj pitomaca.

Povrat vlasništva

Kompleks zgrada je nacionaliziran 1946. godine i do danas nam nije vraćen.

Ured

Na prvom katu nalaze se naši uredi u kojima djeluje naše tajništvo i u kojima se održavaju sjednice naših upravnih tijela.

Dvorana

Na prvom katu nalazi se i konferencijska dvorana gdje se održavaju sjednice naše Skupštine i Patronata, kao i predavanja, radionice i tribine. Dvorana ima 100 sjedećih mjesta.

Klub

Klub se nalazi u prizemlju. U više od 90 četvornih metara domaćinski uređenoga prostora održavaju se druženja naših članova kao i prigodna događanja.

Zanimljivosti

Ova zgrada je podignuta kao stambena dvokatnica za sina arhitekte i zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzla. Zgrada je podignuta u neorenesansnom stilu. U trenutku gradnje bila je među najvećim građevinama u Preradovićevoj ulici (tada Svilarskoj ulici).

U zadnjim godinama 19. ili prvim godinama 20. stoljeća zgrada je prešla u vlasništvo Milana Nossana koji ju je 1907. godine prodao Privredniku. Zgradu s gospodarskim objektima i dvorištem Privrednik je platio 78.000 kruna. Veći dio potrebnog novca za kupnju donirao je Vladimir Matijević, čak 60.180 kruna.

Zgrada je služila kao centrala društva te za smještaj pitomaca. U njoj su se liječnički pregledavala djeca, ispitivala se njihove sklonosti za pojedina zanimanja, pa su nakon toga slana odabranom majstoru kod kojeg su izučavali zanat.

Prva nadogradnja kompleksa Privrednikovog doma bila je 1931. godine kada je zatvoreno dvorište s južne strane. Sa sjeverne strane dvorište je zatvoreno građevinom iz 1939. godine.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.