fbpx

Vladimir Matijević

Začetnik i duhovni tvorac Privrednika, trgovac i bankar

Vladimir je rođen 1854. godine u Gornjem Budačkom, pored Karlovca, na Kordunu u graničarskoj obitelji. Završio je realnu gimnaziju u Rakovcu, u blizini Karlovca., a poslije toga i Visoku trgovačku školu u Beču.

Kada je završio školovanje, zaposlio se u trgovačkoj radnji Gustava Sochera u Zagrebu, gdje je radio kao pripravnik, a zatim kao prokurist i trgovački putnik. Tu je u 27. godini postao partner, a kasnije i samostalni vlasnik. Pod Vladimirovim vodstvom tvrtka Socher’s Nachfolger je proširila obujam poslovanja i uvećala se nekoliko puta, a bila je i najveća u tom dijelu Austro-Ugarske. Oženio se Paulinom Lađević iz Karlovca, s kojom nije imao djece.

Značajan korak u njegovom životu je i osnivanje Srpske banke d.d. u Zagrebu, 1895. godine, koju je pokrenuo sa skupinom srpskih građana iz Hrvatske i Slavonije. Tu je kasnije postao predsjednik uprave i vodio je banku do svoje smrti. Pripojio joj je novosadski kreditni zavod i tako s mrežom poslovnica i štedionica stvorio respektabilnu financijsku instituciju u to vrijeme. Vladimir je, također, bio član uprave Narodne banke Kraljevine SHS, a između ostalog i član uprave Standard Oil-a, Rockefellerove naftne kompanije.

Po Vladimirovoj ideji i na njegovu inicijativu osnovano je Srpsko privredno društvo „Privrednik“ u Zagrebu, 1897. godine. Od osnivanja pa do svoje smrti bio je prvi potpredsjednik Društva. Pored usmjeravanja i vođenja, Vladimir je značajna financijska sredstva donirao Društvu, i to 250.000 kruna do Prvog svjetskog rata, što odgovara današnjoj kupovnoj vrijednosti od 1,2 milijuna eura.

Umro je u 74. godini života od posljedica gripe, u Beogradu 1929. godine.

”Moj život”

Najvažnije iz Vladimirovog života kao i njegove preporuke mladima zabilježene su u njegovom pismu iz 1915. godine.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.