fbpx

Svečana akademija „Privrednik – 120 godina oslonac mladima“

Svečanom akademijom u prepunoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu Srpsko privredno društvo Privrednik 13. novembra obilježilo je 120. godišnjicu od osnivanja. Jubileju, koji je održan pod nazivom „Srpsko privredno društvo Privrednik – 120 godina oslonac mladima“, prisustvovao je veliki broj predstavnika državnih i društvenih institucija, predstavnika pravoslavne Crkve, ali i Privrednikovih donatora, stipendista i simpatizera.

Govornici, koji su u ime institucija Srba u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Republike Srbije pozdravili skup, dotakli su se povijesti ove humanitarne organizacije osnovane zaslugom Vladimira Matijevića i drugih viđenijih Srba krajem 19. vijeka, koja je, djelujući prvo u Austro-Ugarskoj, a onda i u Jugoslaviji, omogućila školovanje više od 40.000 djece i omladine. Privrednik, jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, uz mlade je od kraja 19. stoljeća i uvijek je bio njihov oslonac unatoč zabranama i protjerivanjima, vođen osnovnim načelima: rad, štednja i čestitost, to je ostao i danas, rečeno je na svečanoj akademiji.

Ove godine Privrednik će stipendirati ukupno 33 stipendista, koji su na svečanosti i predstavljeni prisutnima. Iz Fonda „Vladimir Matijević“ za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti dodijeljeno je 16 studentskih i 15 učeničkih stipendija. Radi se o odličnim učenicima i studentima veoma slabog imovinskog stanja. Mjesečna stipendija iz ovog fonda za studente iznosi 800, a za učenike 400 kuna. Stipendisti potiču uglavnom iz ruralnih i privredno nerazvijenih područja Republike Hrvatske. Iz Fonda „Ivana Vujnović“ za stipendiranje odličnih studenata ove godine dodijeljene su dvije stipendije u mjesečnom iznosu od hiljadu kuna.

Svečanost je otvorio čuveni glumac Bogdan Diklić čitanjem ulomka iz pisma kojeg je osnivač Privrednika Vladimir Matijević iz izbjeglištva 1915. godine uputio mladima i članovima Privrednika, kao i podsjećanjem na poznate Matijevićeve riječi koje je svojim sljedbenicima ostavio u amanet: Zato i velim i molim, da svako čini samo toliko koliko ko može, ali toliko mora svako, pa ćemo onda ubrzo podići i preporoditi naš narod.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je i zagrebački glumac Milivoj Beader koji je kazivao stihove Tina Ujevića i Arsena Dedića, istarska kantautorica Elis Lovrić koja je prisutne razgalila svojim jedinstvenim skladbama na labinjonskoj čakavici, a program je upotpunio i pjesnik i glumac Enes Kišević kazivanjem svojih stihova posvećenih velikanu Nikoli Tesli.

Posebno oduševljenje okupljenih izazvao je nastup poznate pjevačice etno muzike Biljane Krstić i orkestra „Bistrik“, koji su ovom prilikom po prvi put nastupili u glavnom gradu Hrvatske. Iako spadaju među najuspješnije muzičke izvođače etno muzike u Srbiji, imaju za sobom višedecenijski muzički staž, nastupe na najprestižnijim muzičkim scenama svijeta i brojne nagrade, ovo je Zagrepčanima i gostima Privrednikove akademije bila prva prilika da uživaju u njihovim jedinstvenim interpretacijama tradicionalnih skladbi Srbije i Balkana.

Svečanoj akademiji prisustvovalo je više od 500 gostiju, pored mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, tu su bili i saborski zastupnik iz reda srpske zajednice Boris Milošević, ambasadorica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, izaslanik predsjednika Republike Srbije Miodrag Linta, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik Matice iseljenika Srbije i Srba u regionu Miodrag Jakšić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Bogdanka Srdić Vulpe i drugi.

Fotografije sa svečane akademije možete vidjeti na P-portalu ovdje: https://p-portal.net/svecana-akademija-privrednik-120-godina-oslonac-mladima/.

Video zapise sa svečane akademije možete vidjeti na našem YouTube kanalu ovdje:

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.