fbpx

Svečana akademija – 125 godina Privrednika

Svečanom akademijom u Zagrebu Srpsko privredno društvo Privrednik obilježilo je 125. godišnjicu od osnivanja.

Svečana akademija održana je 13. decembra u dvorani Muzičke akademije u Zagrebu, gde je predstavljena ovogodišnja generacija Privrednikovih stipendista. Iz Fonda „Vladimir Matijević“ za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti ove godine dodijeljeno je 60 studentskih i 58 učeničkih stipendija. Radi se o odličnim učenicima i studentima veoma slabog imovinskog stanja. Mjesečna stipendija iz ovog fonda za studente iznosi 160 eura, a za učenike 80 eura. Iz Fonda „Ivana Vujnović“ za stipendiranje odličnih studenata dodijeljene su dvije stipendije u mjesečnom iznosu od 200 eura. Dakle, Privrednik u školskoj/akademskoj 2022/23. godini stipendira ukupno 120 učenika i studenata, što je najveća brojka stipendista na godišnjem nivou do danas.

U sklopu svečane akademije patrijarhu srpskom Porfiriju je uručeno najveće Privrednikovo priznanje – Velika diploma Vladimira Matijevića, za izuzetno dobročinstvo i aktivizam u zajednici u duhu izvornog Privrednikovog načela: rad – štednja – čestitost. 

Svečanoj akademiji prisustvovali su i episkop slavonski Jovan i dalmatinski Nikodim, narodna poslanica i izaslanica predsjednika Republike Srbije Sanja Lakić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo u uredu predsjednika RH i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatska Anja Šimpraga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, ambasadorica Republike Srbije u Zagrebu Jelena Milić, upravitelj Fondacije Privrednik iz Novog Sada Jovo Radić sa suradnicima, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Zagreba Mile Radović sa suradnicima, direktor Srpske pravoslavne gimnazije „Katarina Kantakuzina Branković“ Slobodan Lalića, predsjednica Društva Vuk Karadžić iz Sombora Mira Bosnić sa suradnicima, kao i brojni predstavnici lokalne samouprave, srpskih vijeća, nevladinih organizacija i Privrednikovi donatori i simpatizeri.

U kulturnom dijelu programa nastupila je Pjevačka družina Svetlane Spajić sa pjesmama iz Krajine, Dalmacije, Hercegovine, sjeverne Bosne kao i Kosova i Metohije. 

Kompletan izvještaj sa svečane akademije pročitajte na P-portalu.

U nastavku pogledajte video prilog s akademije.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.