fbpx

Lazar Bačić

(Jasenovac, 1865. – Zagreb, 1941.), trgovac i industrijalac.

Zajedno s bratom Jovanom bavio se trgovinom, u svom posjedu imao je više trgovačkih radnji u Zagrebu i Jasenovcu, kao i tamošnju ciglanu. Bio je jedan od osnivača Srpske banke u Zagrebu, kao i dugogodišnji predsjednik Crkvene opštine u Jasenovcu.

Bio je član Patronata Privrednikovih dobrotvora u vrijeme njegovog osnivanja 1911. godine i jedan od njegovih najvećih dobrotvora. Zauzimao se za zbrinjavanje srpske omladine, poslavši Privredniku samo iz svog mjesta 104 đaka za šegrte. Pored redovitih novčanih prinosa, 1921. godine poklonio je Privredniku svoju dvokatnicu s radnjom u Zagrebu (Berislavićeva br. 4) i 100.000 dinara.

Kao istaknuti nacionalni radnik bio je izveden pred sud u Zagrebu kao jedan od 53 Srbina koji su proglašeni veleizdajnicima. Njegovu imovinu ustaške vlasti su konfiscirale i upotrijebile njegova industrijska postrojenja za otvaranje logora 3 – Ciglane koji je na tom mjestu postojao do 23. aprila 1945. godine.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.