fbpx

Stevan S. Kalember

(Bjelopolje, Korenica, 1862. – Beograd, 1946.), trgovac i narodni zastupnik.

Najprije je radio kao trgovački pomoćnik u Gospiću i Zagrebu. U Korenici je otvorio radnju 1887. godine. Bio je poslanik na Srpskom narodno-crkvenom saboru u Sremskim Karlovcima, gdje se zagovarao crkveno-općinsku autonomiju.

Kao pristalica narodnog jedinstva pripadao je Hrvatsko-srpskoj koaliciji. U veleizdajničkom procesu, 1908–1909. godine, proveo je godinu i dva mjeseca u istražnom zatvoru, a zatim je osuđen na šest godina zatvora. Biran je za zastupnika u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS.

Jedan je od osnivača Srpske banke i član njenog najužeg rukovodstva. Nalazio se na položaju predsjednika srpske pravoslavne crkvene opštine u Zagrebu i Korenici, potpredsjednika zagrebačkog Eparhijskog savjeta i člana Patrijaršijskog savjeta, kao i predsjednika Srpske štedionice u Korenici. Više puta je odlikovan.

Bio je član Patronata Privrednikovih dobrotvora. Zahvaljujući njemu iz koreničke općine poslano je preko 300 dječaka u Privrednikove pitomce.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.