fbpx

Pavle Aršinov

(Veliki Bečkerek/Zrenjanin, 1855. – Zagreb, 1930.), profesor, pisac i urednik.

Završivši studije prirodnih nauka (a slušao je i pedagogiju i filozofiju) kao pitomac Tekelijine zadužbine u Pragu i Pešti otišao je u Srbiju, gdje je radio kao profesor gimnazije.

Kada 1897. godine društvo Privrednik započinje s radom, odlazi u Zagreb da pomogne oko pokretanja rada društva kao i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga. Njegov zadatak je bio da kao urednik lista Privrednik živom riječju agitira za ove dvije institucije. On je također radio na kulturnom podizanju seljaka, zanatlija i trgovaca preko brojnih tema koje je list Privrednikobrađivao. Za vrijeme Prvog svjetskog rata austrougarske vlasti ga zatvaraju pod optužbom za veleizdaju. Zbog bolesti, godinu dana prije smrti, Aršinov podnosi ostavku na mjesto urednika lista Privrednik, čiji je glavni urednik i suradnik bio od samog osnivanja 1898. godine.

Pisao je brojne članke iz prirodnih nauka, poljoprivrede, socijalne politike, pjesme i putopise, a najveći dio njegovih opsežnih rukopisa odnosi se na narodno prosvjećivanje. Surađivao je i u raznim političkim i književnim novinama, časopisima i kalendarima.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.