fbpx

Nikola Ćuk

(Bruvno, Lika, 1860. – Zagreb, 1937.), trgovac.

Vrlo brzo je od šegrta postao uspješan trgovac pa je već sa 25 godina otvorio samostalnu trgovačku radnju koja je ubrzo postala jedna od najvećih i najpoznatijih u Zagrebu, a on se veoma brzo obogatio trgujući vinom i šampanjcem. Bio je osnivač i član uprave Srpske banke u Zagrebu, a pomogao je i pri osnivanju i radu Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga i mnogih drugih privrednih ustanova u Zagrebu.

Bio je jedan od osnivača Privrednika i član Patronata Privrednikovih dobrotvora. Na početku rada Privrednika ustupio je svoj vinograd u blizini Zagreba kao svojevrsno prihvatilište, odakle je upućeno preko 2.000 pitomaca. Kao kum i jedan od najbližih suradnika Vladimira Matijevića, Ćuk je značajno doprinio privrednom podizanju i jačanju srpske nacionalne privredne omladine u Hrvatskoj.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, zajedno sa suprugom Jelenom, velikodušno je pomagao i zbrinuo veliki broj ratne siročadi. Zbog svoje djelatnosti bio je na meti nacionalista, nekoliko puta je pretrpio razaranja i pljačkanja svoje radnje. U protusrpskim prosvjedima u Zagrebu 1902. godine, kada je do temelja razorena zgrada u kojoj su bili smješteni Privrednikovi pitomci, posječen je i Ćukov vinograd u kojem su se nalazile te prostorije.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.