fbpx

Lazar Dunđerski

(Srbobran, 1833. – Srbobran, 1917.), trgovac, veleposjednik i industrijalac.

Studije prava u Beču je napustio posle nepunih godinu dana i posvetio se privredi. Za kratko vrijeme uspio je uvećati početni kapital, a novac iz trgovine ulagao je u zemlju, kupujući imanja od mađarske vlastele.

Osnivač je i pomagač velikog broja industrijskih i privrednih poduzeća, kao i novčanih zavoda. Bio je predsjednik Srpske banke u Zagrebu.

Pomogao je podizanje zgrade Srpskog djevojačkog vaspitavališta u Budimpešti, priložio je i 50.000 kruna budimpeštanskom sanatoriju kraljice Jelisavete za tuberkulozne bolesnike, a tokom balkanskih ratova pomagao je i Crvenom krstu Srbije i Crne Gore.

Kao veliki patriota i pokrovitelj Privredniku je poklonio 100.000 kruna.

SPD Privrednik logo

Djelujemo u ime zajedničkog dobra i osnaživanja srpske zajednice u Hrvatskoj od 1897. godine.

Naši kontakti

Adresa: Preradovićeva 18/1
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: + 385 1 485 4478
9:00 – 17:00 (pon. – pet.)

Kontakt email

#OslonacMladima

Ne možemo pomoći svima, ali možemo pomoći nekima. I malom donacijom pomažeš puno. Svaka donacija je veliki oslonac mladima.


Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.